Life in creation

Life in creation

doe-het-zelf (DIY), 3D printers, zelfredzaamheid, open source, urban farming.

Read more

Circular life

Circular life

cradle to cradle, duurzame energie, circulaire economie, biobased, green technology.

Read more

Human technology

Human technology

robotica, quantified self, nanotechnologie, augmented reality, genetics, cyborg, E-health.

Read more

Digital life

Digital life

big data, cyberpunk, alternate reality, gamification, virtual reality, science fiction, metaverse, cyberpunk.

Read more

Make the Future

Wat is Make the Future?

De toekomst zelf maken. Dat is de missie van MAD. Door kunstenaars, wetenschappers en techneuten samen te brengen willen we mensen inspireren en stimuleren om de toekomst mee te ontdekken. Want meedenken en doen geeft een gevoel van creatieve vrijheid. Door deze samenwerking ontstaan nieuwe, waardevolle ideeën en oplossingen waardoor jij en ik beter in staat zijn om onze talenten te ontwikkelen en gebruiken.

Alle nieuwe ontwikkelingen hebben een grote invloed op het dagelijks leven. Kijk maar eens om je heen: de wereld verandert in een record tempo. Niet iedereen is even enthousiast over die veranderingen. Voor sommige mensen gaat het veel te snel of is het allemaal te ingewikkeld. Zij dreigen daardoor buitenspel gezet te worden.
MAD speelt hier op in met het programma Make the Future. Samen met kunstenaars, ingenieurs, vormgevers en wetenschappers ontwikkelen we toekomstmodellen waarin we deze groep mensen de hand reiken en meenemen op het pad van de toekomst.

Het Make the Future programma brengt de gedroomde toekomst en de actuele werkelijkheid dichter bij elkaar. Het programma wil ontwerpen, fantasieën en dromen op een interactieve manier zichtbaar en tastbaar maken en daarmee een breed publiek inspireren om mee te doen.
Rode draad van het Make the Future programma is het ‘maken’.
Alle projecten van MAD, ook die waarbij we als partner of producent optreden, gaan over het maken.

Maken is het gericht zijn op concrete resultaten. Zowel in onderzoekend ontwerpen als in experimenteren. De wereld van morgen heeft meer makers nodig die door het ontwikkelen van een doe-het-zelf cultuur veranderingen tot stand brengen in de voedselketen, de industrie, duurzaamheidspraktijk, onderwijs, participatiesamenleving, mobiliteit en meer.

Make the Future is het logische gevolg van Play the Future. Programmaonderdelen zoals de Hackathons, Maker Faires, Fablabs en Maker- en Hacker Spaces worden verder uitgewerkt tot nieuwe formats die grotere groepen mensen moeten gaan bereiken. Dat betekent dat we samen met kunstenaars, wetenschappers en andere partijen doorgaan met ontwikkelen en onderzoeken.

life_in_creation_icon1

Life in creation

Kun jij alles maken wat je echt nodig hebt? Een huis bouwen? Groenten kweken? Kleren en meubels maken? Apps en machines bouwen?

Waar ligt voor jou de grens van zelfvoorzienendheid? Wat ben je bereid om zelf te creëren in plaats van te consumeren?

Life in creation gaat over ontwikkelingen zoals de de DIY (do-it-yourself) beweging, urban farming, crowdsourcing, 3D printers, open source design en software, bottom up innovatie. Mensen nemen zelf en in samenwerking het heft in handen om te creëren wat er nodig is – vaak de-centraal en op eigen initiatief.

circular_life_icon1

Circular life

Kun jij leven zonder een spoor na te laten? Zonder dat je grondstoffen gebruikt die nooit meer opnieuw te gebruiken zijn? Kun jij jouw bestaan groen en duurzaam laten zijn, zodat je de planeet niet opmaakt?

Ben jij bereid om jouw manier van leven aan te passen om dat mogelijk te maken? Wat vindt jouw omgeving, je vrienden en je familie daar van? Hoe moeten producten en diensten worden aangepast om jou daar bij te helpen?

Circular life gaat over het ontwikkelen van een manier van bestaan op deze planeet die in principe eindeloos kan worden.

human_technology_icon1

Human technology

Ben jij nog mens als je lijf voor meer dan 10% bestaat uit kunstmatige onderdelen? En bij 1%? Bij 95%? Wat als die onderdelen voor een deel jouw gedachten en beslissingen bepalen?

Mens en technologie worden steeds meer verweven. Nanorobots bewegen door ons lijf om onze gezondheid in de gaten te houden, ons te genezen en te voeden. Ledematen en organen worden vervangen of verbeterd met robotica, protheses en slimme materialen. Machines simuleren het gedrag en het denken van mensen en overtreffen dat.

Wat betekent dat voor ons bestaan? Bestaan wij straks nog wel? Welke keuzes moeten we hier in maken? Wat betekent het voor mensen die geen toegang hebben tot deze technologie?

Durf jij jezelf nog mens te noemen straks? Durf jij machines mens te noemen? Geven wij ons bestaan op ten gunste van een ‘betere’ levensvorm, of zorgen we dat we zelf ‘beter’ worden?

digital_life_icon2

Digital life

Jouw telefoon is krachtiger dan alle computers bij elkaar een paar decennia geleden. De data van de wereld stroomt door dit apparaat. En jij hebt het in je hand. Wat doe jij met zoiets krachtigs?

Van alles wordt altijd en overal data verzameld. Hiermee kunnen nieuwe wereld worden ingebeeld en oneindig veel scenarios gevisualiseerd. Het leven wordt zo een game met oneindig veel levens. Probeer alles voordat je het echt leeft.

Is het gevolg dat we vast komen te zitten in keuze-stress en een overvloed aan keuze-mogelijkheden? Of gaan we leven in een soort van doorlopende feedback lus, ons voortdurend aanpassend aan nieuwe scenarios en gebeurtenissen? Wat betekent het eigenlijk als we algoritmes zo’n grote invloed laten hebben op het beslissingsproces van onze vrije wil?

Wordt risico iets van het verleden? Zullen we ooit in staat zijn om om te gaan met de onvermijdelijke grenzen van ons bestaan?